Jan aan het genieten van het eten in Santha Martha, Curaçao

Wie ben ik

Ik ben Jan Troost. Levensgenieter en levenskunstenaar. Ik heb een handicap. Wat vind je, gaat dat samen? Kan dat wel?

Nodig mij uit en ik laat je kennismaken met mijn wereld. Als bruggenbouwer breng ik onze werelden bij elkaar. Kritisch, oplossingsgericht en bevlogen.

SONY DSC

Ik ben een positieve professionele bemoeial en pragmaticus, creatief, met humor en veel levenswijsheid. Ervaringsdeskundige, deskundige wet Gelijke behandeling, deskundige VN-verdrag en toegankelijkheidsdeskundige (design for all).

Ga het avontuur met mij aan, laat me je inspireren… Ontdek en ervaar dat er eigenlijk gewoon geen verschillende werelden bestaan…

Al van af mijn geboorte heb ik Osteogenesis Imperfecta. Deze zeldzame botweefsel aandoening heeft bij mij geleid tot 50 botbreuken.

Met deze ervaring ben ik een ware levenskunstenaar en overlever geworden. Niet voor niets heet de site: “Troost Over-leven”.

Vanaf mijn 14de levensjaar ben ik actief in de belangenbehartiging. Begonnen bij de Actiegroep Integratie Gehandicapten in Nijmegen, waar we op 29 maart 1972 de eerste demonstratiemars hebben georganiseerd van jongeren met en zonder handicap. Doel was Cultureel Centrum de Lindenberg in Nijmegen welke volledig ontoegankelijk was voor mensen met een handicap.

Jan Troost in zijn aangepast autoHet was het begin van de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Enige tijd later zouden we als Werkgroep Integratie Gehandicapten de belangen van mensen met een handicap in Nijmegen gaan vertegenwoordigen. Deze beweging is ontstaan op de Sint Maartenskliniek waar veel jongeren met een handicap door de nonnen en groepsleidsters zijn opgevoed. Hier is ook in 1976 het eerste voorlichtingsproject op scholen gerealiseerd om de beeldvorming bij andere jongeren positief te beïnvloeden.
Na vele jaren hier gewerkt te hebben ben ik gaan werken op het zelfde Cultureel Centrum de Lindenberg welke inmiddels voor 1,8 miljoen was aangepast.

Na twee jaar werkzaam te zijn geweest op een activiteitencentrum in Zwolle en nog een aantal jaren bij de WIG in Nijmegen als coördinator was het tijd voor de volgende stap.

Voorzitter Gehandicapten Raad later CG Raad

Ruim acht jaar mocht ik voorzitter zijn van de gehandicapten en chronisch zieken beweging waar ik zowel als boegbeeld, eerste aanspreekpunt en politiek lobbyist in Den Haag heb mogen functioneren.
In deze periode heb ik veel bijeenkomsten mogen voorzitten, debatten leiden, inleidingen houden en ik heb andere gehandicapten organisaties ontmoet in binnen- en buitenland.

Actie Toegankelijk Toilet, waarom?De laatste jaren heb ik gewerkt als Ambassadeur van het Programma VCP waar ik me vooral heb bezig gehouden met de lokale ondersteuning van gehandicapten platforms. Mijn actie verleden is nooit helemaal verdwenen. Voorbeeld hiervan is Terug naar de Bossen.

 

Sinds 1 april 2017 heb ik een mijn eigen bedrijf: Inclusie Verenigt

Mijn levensverhaal

http://www.aparticipatie.nl/verhaal/5-jan-troost

https://www.linkedin.com/profile/view?id=26417271&trk=hp-identity-headline