Belastingplan 2016 Kabinet: Bezuiniging op gehandicapten voltooid!?

Het weinige waar ik echt geen verstand van heb is belastingen. Zelfs mijn belastingaanslag laat ik door een ander invullen. Maar mijn intuïtie   waarschuwde  me dat mensen met een beperking weer het haasje zijn. In de periode dat ik Voorzitter van de CG Raad was, werkte Henk Weijnen bij ons. Buitengewoon intelligent en hij wist alles van inkomen en belastingen. Durf nu wel te zeggen dat toen ik destijds bij Staatssecretaris Willem Vermeend zat, ik ook absoluut niet snapte waar hij het over had. Maar dan zat Henk naast me om het me in te fluisteren.

Overleg met Staatssecretaris Willem Vermeend samen met Ruud Betsman en Henk Weijnen!
Overleg met Staatssecretaris Willem Vermeend samen met Ruud Betsman en Henk Weijnen!

Gelukkig hebben meerdere bestuurders hier soms last van. Onderstaande tekst is dan ook grotendeels van Henk Weijnen mijn oude beleidsmedewerker inkomensbeleid en belastingen die ik gevraagd heb om het Kabinetsplan voor mij nog eens goed te bekijken op gevolgen voor mensen met een handicap!

Belastingplan 2016

Ik heb het Belastingplan nog eens goed bekeken, behalve dan de berichtgeving in de media, die zich vooral bezig houden met het zo genaamde belastingverlichtingspakket..  Zoals het er nu naar uitziet zal het Belastingplan 2016 ook door de Eerste Kamer aangenomen worden omdat  D66 akkoord zal gaan. T.o.v. eerdere versie’s zijn er weinig veranderingen.  De aftrek van specifieke zorgkosten is, voor zover ik het kan overzien, niet gewijzigd t.o.v. 2015.

Kabinet Rutte 2

Kabinet Rutte 2
Kabinet Rutte 2

In eerdere jaren is hierop echter al veel bezuinigd, vooral in 2013 Staatssecretaris financiën Frans Weekers (VVD). Onder zijn bewind is er bezuinigd door het  afschaffen van aftrek loophulpmiddelen, en in 2014, afschaffing aftrek rolstoel en scootmobiel voor nieuwe gevallen, en aanpassing van de woning, eveneens voor nieuwe gevallen, en afschaffing WTCG (naar gemeenten).

Belastingplan 2016

De belangrijkste wijzigingen in de belastingheffing  voor 2016 (en 2017) zijn de volgende:
– wijzigingen tarieven eerste, tweede en derde schijf: eerste schijf wordt met 0,05     verhoogd, tweede en derde schijf worden verlaagd van 42% naar 40.15%. Dit leidt overigens i.h.a. tot minder teruggave van specifieke zorgkosten, en kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de zorg- en huurtoeslag;
– de derde belastingschijf wordt verlengd van € 57.585 tot € 66.421 ;
– de arbeidskorting wordt verhoogd;
– idem de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag;
– de afbouw van de algemene heffingskorting wordt versneld;
– de aanvankelijk voorgenomen verlaging van de ouderenkorting wordt omgezet in een kleine verhoging
– de ouderentoeslag in box 3 (hogere vrijstelling vermogen voor ouderen met een laag inkomen) wordt afgeschaft;
– de belasting op gas gaat omhoog, de belasting op elektriciteit gaat omlaag. Dit impliceert i.h.a. hogere energiekosten voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden .
 
De algemene tendens is dat werkenden,  vooral tweeverdieners met kinderen, er op vooruitgaan. Mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er nauwelijks op vooruit. Chronisch zieken en gehandicapten zullen door de doorwerking van eerdere bezuinigingen op aftrek van de specifieke zorgkosten en de flink toegenomen zorgkosten (ook in 2016, o.a. hogere basispremie/aanvullende verzekering, verhoging eigen risico, hogere eigen bijdragen thuiszorg/WMO en WLZ)  – soms behoorlijk – op achteruit gaan.
Aftrek extra vervoerskosten.
De laatste tijd vooral bezig gehouden met diverse knelpunten rond aftrek voor extra vervoerskosten, mede n.a.v. enkele rechtszaken waar ik voor een cliënt als deskundige bij betrokken was, zaken die we op meerdere punten gewonnen hebben. Zie verwijzing naar mijn artikelen hierover op Linkedin. https://www.linkedin.com/in/henk-weijnen-62830694
met vriendelijke groet,
Henk Weijnen  Free lance onderzoeker

Heeft mijn gevoel me niet in de steek gelaten!

Publieke Tribune Eerste Kamer
Publieke Tribune Eerste Kamer. Terug naar de bossen

Stuur dit toch nog maar eens aan de Eerste Kamer die hier komende Dinsdag 22 december 2015 over gaat stemmen. Dan weten ze in ieder geval dat gehandicapten weer het haasje zijn en kunnen ze niet zeggen dat ze het niet wisten.

Henk bedankt voor het influisteren en na Dinsdag zullen we weten of we met de Kerst Hazenpeper of macaroni met ham en kaas eten.

Fijne Feestdagen

 

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

4 gedachten over “Belastingplan 2016 Kabinet: Bezuiniging op gehandicapten voltooid!?

  1. Ik denk dat het kabinet zich moet houden aan hun belofte dat de stapeling van bezuinigen / kosten niet boven een bepaald bedrag mag en dat was geloof ook een afspraak die is toegezegd in de kamer .

    om het eerlijker te laten verlopen lijkt me het beter om alle bijdragen te verrekenen in een netto overgebleven maand bedrag , dit kan makkelijk als men de hoofdmoten huur / gas licht en zorgkosten als hoofdmoot meeneemt in verrekening .

    Als men het PvdA standpunt in acht had gehouden qua nivelleren in inkomensafhankelijk zorgpremie , dan was het nog niet zo erg geweest als nu .

    de hoofd politieke partijen zijn zeer begaan met het woord alles moet eerlijker , is dit nu een stop woordje of menen ze dit nu .

    we zullen zien in 2016 hoe verder we worden terug geworpen

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.