De geschiedenis van: Rolstoelen in de Vierdaagse van Nijmegen 1995! Deel 1

In januari 1995 werd ik benaderd als coördinator van de WIG (Werkgroep integratie gehandicapten) door Rob de Jong Directeur Werkenrode in Groesbeek. Een aantal rolstoel gebruikende bewoners van Werkenrode wilden graag meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Of wij hier niet het voortouw in wilden nemen. Ik vertelde Rob dat het overleg daaromtrent muurvast zat. De Marsleiding van de Vierdaagse was al vanaf 1979 tegen deelname van rolstoelgebruikers aan de Vierdaagse. Een Deen in een rolstoel reed in 1976 mee, maar werd gediskwalificeerd. Vanaf toen is er met diverse partijen overleg geweest.

foto persbericht

Het persbericht van de WIG

Ook middels de pers hadden we al met enige regelmaat onze visie gedeeld. Maar de K.N.B.L.O gaf geen krimp, Iedere keer dezelfde mantra: ” volgens de statuten moet je het ene been voor het andere zetten en het gewicht van het ene been op het andere overbrengen”. Ik zei tegen Rob de Jong: ” ik denk er over na en neem contact op met de Landelijke Gehandicapten Raad in Utrecht”. Toevallig zat ik in een werkgroep van de landelijke Gehandicaptenraad over anti discriminatie wetgeving. In overleg met Ab Vriethoff destijds Voorzitter van de Gehandicaptenraad stelde ik voor om het VN verdrag over gelijke rechten voor mensen met een handicap te gebruiken als breekijzer voor de Vierdaagse. Kort daarop heb ik een overleg gehad met de Burgemeester van Nijmegen Ed ‘d Hondt dat we aan Nijmegen als eerste stad het boek Human Rights and Disabled persons zullen overhandigen.

foto burgemeester Nijmegen

Burgemeester Ed d’Hondt

Dat wij het daarna zullen gebruiken als breekijzer voor de Vierdaagse heb ik in het overleg met de Burgemeester maar niet kenbaar gemaakt. De bijeenkomst vind plaats op 17 mei 1995 in de Raadszaal van de Gemeente Nijmegen. De opzet lukt en de Burgemeester krijgt het boek Human Rights and Disabled persons, uit handen van de Voorzitter van de Gehandicaptenraad Ab Vriethoff. De Voorzitter van de Gehandicaptenraad geeft in zijn toespraak aan,  dat het toch niet meer van deze tijd is dat rolstoelgebruikers niet aan de Vierdaagse kunnen deelnemen. De Burgemeester beaamt dit en zegt toe dat hij  als eerste stad in Nederland dit aan de Nijmeegse Gemeenteraad zal voorleggen. Kort daarop heeft Ab Vriethoff het niet mogen deelnemen aan de Vierdaagse van rolstoelgebruikers in een overleg met Staatssecretaris Terpstra VWS aan de orde gesteld.

Staatssecretaris Erica Terpstra

Staatssecretaris Erica Terpstra stuurt op 8 juni een brief aan het bestuur van de K.N.B.L.O om akkoord te gaan met een experiment om 11 rolstoelgebruikers toe te laten op het parcours en zo proefondervindelijk te onderzoeken wat de problemen zijn. Ab Vriethoff had me wel duidelijk gemaakt dat het experiment wel door hem zou worden gesteund, maar dat ik verantwoordelijk was. De WIG zou zijn nek uitsteken maar als er problemen waren kon ik hem bellen. De Sint Maartenskliniek en Werkenrode wilden ons graag steunen met raad en daad. Werkenrode stelde ook een aangepaste bungalow, eten en vervoer ter beschikking. Een dag na de brief van de Staatssecretaris krijgt de K.N..B.L.O een brief van de WIG dat we 11 rolstoelgebruikers hebben ingeschreven als “lopers” en dat de inschrijfgelden inmiddels zijn voldaan.

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.