Gastblog Truus Jonker: Prenatale test, voor wie?

De NIPT-test moet voor alle zwangere vrouwen vergoed worden, aldus een Kamermeerderheid. Deze test  is nu 100% veilig voor het ongeboren kind, zo luidt een van de argumenten.

Tweede Kamer

Tweede Kamer

Daarmee zullen dus straks ook jonge vrouwen die makkelijker beïnvloedbaar zijn, voor een dilemma worden geplaatst waarin ze nauwelijks worden begeleid. Zullen zij dan meegaan in een medisch-technisch advies of kiezen zij voor reflectie en bredere oriëntatie?

Hier dan nog een dilemma.

Ook seksuele voorkeur zou al vroeg in de zwangerschap worden bepaald. Stel nu dat daarvoor straks ook een prenatale test ontwikkeld wordt, en een ouderpaar zou, wanneer hun kind in aanleg homo blijkt te zijn, kiezen voor een abortus.Hoe zou het mediacircus dan reageren?

Artikel 1 van de Grondwet lijkt op ons, mensen met functiebeperking, niet van toepassing. Wij gaan nog te vaak gebukt onder onderwaardering en discriminatie. Zelfs ons leven in de baarmoeder wordt al bedreigd door suggestieve kwalificaties.

Mogen wij misschien zelf de waarde van ons leven bepalen?

Truus Jonker

Truus Jonker

Truus Jonker, Professioneel blind, van 1949, vier dochters, tolk voor asielzoekers.

 

 

Een gedachte over “Gastblog Truus Jonker: Prenatale test, voor wie?

  1. Jammer dat op de komst van de test zo wordt gereageerd. Ik denk dat het goed is dat mensen van tevoren zich goed bewust zijn waarvoor ze kiezen. Als het kind dan komt, al dan niet (ernstig) gehandicapt, is het welkom. Als de draaglast van het gezin ook is meegenomen in de afweging is het m.i. nog meer een argument om er niet afwijzend op te reageren.
    Let wel ik vind dat een gehandicapte er mag zijn en voor zover mogelijk op alle vlakken moet kunnen meedoen in de maatschappij. Daar zijn zowel de persoon ansich als zijn omgeving, wetgeving, regelgeving mede voor verantwoordelijk.

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.