Gastblog Carlos Monteiro: EEN NIEUW LEVEN VOOR DE SOCIALE WERKVOORZIENING

Ik, Carlos Monteiro ben momenteel een WSW-er (iemand dit werkt met een Wet sociale werkvoorziening indicatie). In het verleden was ik een bank en vakbond medewerker zonder WSW-indicatie.

overhandigong aan Tweede Kamer door Carlos Monteiro

Psychose

In 1995 kreeg ik een psychose na deelname aan een groepstherapie in het kader van een opleiding in de hulpverlening. Ik herstelde me en daarna volgde depressies, maar ondanks alles bleef ik werken tot 2008. Wegens een reorganisatie bij een vakbond in 2008 werd ik ontslagen, dit was voor mij zo een zware klap dat ik belande in een depressie en het werken ging niet meer. Maar gelukkig via het UWV kreeg ik later een WSW – indicatie en met zo een indicatie  kwam ik op de wachtlijst om te werken bij de Sociale Werkvoorziening. 

Rotterdam

In  augustus 2010 toen ik terugkwam van vakantie uit Kaapverdië stond een geweldige brief op mij te wachten.  Daarin stond een uitnodiging om te gaan werken bij Gemeente Rotterdam. Sinds  september 2010 werk ik met een WSW-indicatie. Met een WSW-indicatie heb ik bij diverse plekken gewerkt en momenteel  als administratief medewerker bij een overheidsinstelling. Sinds dat ik een WSW-baan heb, heb ik veel sociale werkplaatsen zien (tv,  kranten en tijdens de vergaderingen van de OR) sluiten in Nederland.

Petitie

In januari 2018 startte ik eerst alleen met een petitie waarin ik vroeg om de Sociale Werkvoorziening te heropenen. Vlak daarna kwam ik in contact met Rayeed Nasibdar die al langer ervaring heeft met het opzetten van acties.

Carlos en Rayeed met Kamerlid SP Jasper van Dijk en Amber Bindels Wij Staan Op

Hierdoor kreeg de petitie begin februari  een andere wending  waarbij de petitiebal beter ging rollen. De zorgen omtrent de Sociale Werkvoorziening begonnen bij mij toen het vorig kabinet aankondigde dat er bezuinigd zou worden op de Sociale Werkvoorziening. Deze zorg uitte ik ook in mijn boek, Een psychose door therapeutische training, op pagina 86. Het boek kwam uit in 2014.

De Sociale Werkvoorziening oude stijl en nieuwe stijl:

Na het sluiten van vele Sociale Werkplaatsen zitten veel mensen met een beperking thuis, en er wordt verwacht dat deze mensen met hun bagage bij een regulier werkgever aan de slag kunnen. Echter zijn er mensen met een beperking die alleen kunnen werken bij beschut werk (Sociale Werkplaats) en niet gedetacheerd kunnen worden. Indien iemand met een beperking bij een reguliere werkgever is gaan werken, en het niet lukt om te blijven werken bij het bedrijf moet er de mogelijkheid zijn dat de persoon weer terug kan naar de Sociale Werkplaats. Daar kan de jobcoach verder kijken wat er moet gebeuren met de ontwikkeling van de persoon zodat hij/zij wel elders bij een ander bedrijf kan werken. De jobcoach speelt een zeer cruciale rol voor het begeleiden van mensen met een beperking en ook als contactpersoon voor de werkgever.

Het aanbieden van de petitie en het Algemeen overleg Participatiewet:

Dinsdag 11 september 2018 jl. werd de petitie met 4.100 ondertekeningen  aangeboden aan de Tweede Kamerleden van Commissie SZW. Hierbij ontvingen diverse Kamerleden die aanwezig waren het met grote enthousiasme. De volgende dag op 12 september werd gedebatteerd in de Kamer over de Participatie wet. De petitie kwam twee maal ter sprake hierin.

De arbeidsmarkt trekt aan, een mooie kans:

De arbeidsmarkt trekt aan, en dit is het moment om onze mensen de kans te geven om aan de slag te kunnen met een WSW-indicatie. Door deze mensen te laten ontwikkelen bij ontwikkelbedrijven (Sociale Werkplaatsen) kunnen ze later bij een regulier werkgever gaan werken, en een bijdrage leveren aan de samenleving. Afgelopen tijd zijn er meerdere moties ingediend waaronder door de SP. Tot nu toe zijn deze verworpen.

Komt de hoop van Sybrand Buma CDA? Ook Charlie Loos namens Terug naar de bossen steunt jullie initiatief

Op 21 september is er een motie ingediend door Tweede Kamerlid Buma (CDA) waarin er word verzocht aan de regering om, rekening houdend met bestaande adviezen, te komen tot een uitwerking binnen het zogenaamde ‘’brede offensief’’, waarin de infrastructuur en kennis van de SW-sector een duidelijke plaats hebben. Deze motie is gelukkig wel aangenomen, hopelijk volgt er nu actie.

De Tweede Kamer is nu aan zet!

Wij, Carlos Monteiro en Rayeed Nasibdar (ervaringsdeskundigen) zijn van mening dat de Wet sociale werkvoorziening in aangepaste wijze, een WSW 2.0 moet terugkeren. Nu blijkt dat er tijdens de oude WSW meer mensen het werk waren dan sinds aanvang Participatiewet 2015 (onderzoek SCP) zegt dit genoeg dat deze wet wel werkte, maar ook aangepast moet worden naar deze tijd zodat iedereen tevreden is hiermee.

De strijd gaat door

Hiervoor willen wij blijven strijden, actie voeren, en desnoods in gesprek met staatssecretaris van Ark. Via de email is verzocht om een gesprek/afspraak, de tijd zal uitmaken of wij worden uitgenodigd.

Carlos Monteiro en Rayeed Nasibdar

 

 

 

 

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

5 gedachten over “Gastblog Carlos Monteiro: EEN NIEUW LEVEN VOOR DE SOCIALE WERKVOORZIENING

 1. Een mooie blog. Ik heb 1 week terug ongeveer een brief hierover geschreven aan Gijs van Dijk PVDA Mijn stelling is dat de wsw sowieso uit de sterfhuisconstructie moet. In het kader van inclusief denken, sluit je juist mensen uit, als je verwacht dat alle mensen het zelfde kunnen. Inclusief denken gaat veel meer over het accepteren van onze verschillen.

 2. Wij hopen nu dat er eindelijk wat positiefs uitkomt. Afgelopen maanden zijn wij met meerdere Kamerleden en organisaties in gesprek gegaan, en het onderwerp speelt gelukkig in Den Haag, en ook in de media. Zolang mensen blijven opstaan voor anderen die dat niet kunnen veranderd er uiteindelijk wel iets. De aanhouder wint!

 3. Sinds 2015 zijn er steeds meer mensen met name met een phychische beperking van de rader verdwenen. Deze mensen hebben vaak lichamelijk meer dan 25% werk capaciteit maar komen op de arbeidsmarkt niet in aanmerking voor een baan. Deze groep heeft veel begeleiding nodig.
  Vele komen niet bij de GGZ terecht. Ze verdwijnen in de bijstand met alle problematiek die vaak volgd. Schulden, vervuiling, isolatie enz.
  Bij de sociale werkplaatsen werden ze gezien.

 4. Ik vind dat jullie goed bezig zijn ik ben zelf bijna 32 jaar werkzaam geweest en ik in 2011met gedwongen ontslag ben gestuurd want toen ik 1-10-1980bij de wsw begon toen kon ik nog lopen en in december 2009 werd ik wakker met twee benen die er werkeloos bij lagen en de oorzaak is conversie maar binnen de wsw wist iemand van pno die mij probeerde mij wijs te maken dat ik onder de norm van de sw presteerde ik heb haar dan de vraag gesteld de wsw is ooit opgezet voor mensen met een verstandelijke beperking en lichamelijke beperkingen en daar had zij niets meer van terug en de wsw waar ik het nu over heb zit in Veenendaal

 5. Na twee jaar arbeidsongeschikt te zijn kon ik met hulp van UWV en een wsw-indicatie gelukkig weer deelnemen aan de arbeidsmarkt. Zo kreeg ik weer structuur in mijn leven en de kans om te herstellen van die zware depressie. Na verschillende werkplekken te hebben geprobeerd heb ik nu een leuke administratieve baan voor 24 uur per week. Het is heel belangrijk dat werk je voldoening geeft en dat het je gezondheid niet aantast door bijvoorbeeld stress. Werken is voor mij een goed medicijn en ik zet mij hier ook actief voor in. Daarom heb ik de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer om de sociale werkvoorziening te heropenen. Ik weet dat heel veel mensen daar baat bij zullen hebben. Helaas wil de huidige staatssecretaris de sociale werkvoorziening niet heropenen.
  Help ons om de staatssecretaris van gedachte te laten veranderen!

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.