17 juli 1992 Expeditie Rusland Pskov De zwarte markt. Deel 5/8

Na het bezoek aan de sponsoren zijn we naar de zwarte markt geweest waar van alles en nog wat verkocht wordt. Ondanks de enorme rijen voor de staatswinkels blijkt dat op deze markt echt alles te koop is. Overal staan Lada’s met op het kofferdeksel, onderdelen van auto’s en motoren. Je kunt hier echt van alles kopen kleding, snuisterijen, horloges, accordeons en platen. Verderop in de straat staat een vrachtwagen vol met groene kolen waar iemand bezig is de kolen in dunne reepjes te snijden en ze vervolgens verkoopt. Ook hier staan weer lange rijen geduldig te wachten.

Voor geld is alles te koop

Als je geld hebt kan je hier alles kopen. Voor ons geen probleem, maar voor een jas betaald de gemiddelde Rus een maandsalaris.

foto rij wachtende russen voor de winkel

wachtend op een brood of groene kool

De zwarte handel is er enorm. Als je dollars hebt kun je hier alles kopen: goud, zilver en hout, zoveel je nodig hebt. Wat opvalt zijn de Vietnamezen die hier hun koopwaar, te koop aan bieden. Echt geïntegreerd in de Russische samenleving zijn ze niet! Maar blijken op de markt toch goede zaken te doen.

Op bezoek bij Ljena

Vanavond zijn we bij Ljena geweest. Zij was vorig jaar ook in Nijmegen op bezoek bij de Werkgroep Integratie Gehandicapten. Samen met haar man Andrei haar dochter en haar ouders woont ze in een drie kamer flat.

foto rob, Ljena en haar zus

Rob samen met Ljena en haar zus

Andrei was vroeger medewerker bij de KGB en was tijdens zijn werk gewond geraakt, hij vondt het moeilijk om hier over te praten. Bij binnenkomst worden we ontvangen door de hele familie. Maar ook de buren, zusters en broers waren hierbij aanwezig. De gastvrijheid van onze Russische vrienden is enorm. De hele familie is het bos in geweest om bosvruchten en paddenstoelen te plukken voor hun gasten uit het westen. Het is echt ongelofelijk hoe de Russen anders zijn, in de beschermde wereld van hun eigen huis. Alle achterdocht en voorzichtigheid verdwijnt. De warmte en gastvrijheid van onze nieuwe vrienden is niet te beschrijven. Aan het einde van de avond komt de broer van Ljena met een cadeau voor me twee koperen gespen. Een van de tsaren en een van het Russische leger. Als amateur archeologe had hij die gevonden samen met een aantal kogels. Ik bedank hem hier zeer hartelijk voor. Ook wij geven cadeau zoals een Delfts blauw vaasje en sleutelhangers uit Nijmegen. Ljena haar vader speelde accordeon en iedereen zong de Russische liederen mee. Dit samen met de overvloedige wodka, wijn en andere lekkernijen. Na uitgebreid afscheid te hebben genomen verlaten we het appartement en lopen terug naar het hotel.

foto rob slaapt

Enigszins beneveld naar bed

Na alle avonturen van deze dag lopen we al zingend terug naar ons Hotel Riga. Enigszins beneveld rollen we even later in bed.

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.