Uit de kast bij Disability Pride

Ongeveer twee weken geleden werd ik gebeld dat men van plan was om een Disability Pride te organiseren in Arnhem. Of we bereid waren om als Terug naar de bossen en Cabaret de Gemeentereiniging hier aan mee te werken.

Wij doen mee!

Beiden zeiden we “natuurlijk wij doen mee.”

foto venlo terug naarde bossen als VN macht

Terug naar de bossen en Cabaret de Gemeentereiniging zijn er bij

Als Terug naar de bossen ondersteunen we dit soort mooie initiatieven. Fem Korsten, Petra van Boetzelaar (secretaris BOSK), Ierc Groot Kormelink en Gijs Horvers zijn de initiatiefnemers die op 6 oktober de eerste Disability Pride organiseren. De Pride vindt plaats in Arnhem. Men wilde het eerst in Amsterdam organiseren maar Amsterdam is simpelweg niet toegankelijk genoeg. Als oud voorzitter van de CG Raad kende ik het initiatief uit Amerika, maar ik heb het nooit aangedurfd om het te organiseren. Wetende wat een discussie dit te weeg zou brengen! De belangrijkste reden om een Pride te organiseren is om iets te doen aan het stigma wat rond het hebben van een beperking hangt. Veel mensen met een beperking herkennen zich niet in het stereotype beeld van een gehandicapte én veel mensen zijn gewoon trots op wie ze zijn en hun beperking is daar een onderdeel van, net als al hun andere eigenschappen.

Trots?

Ben je trots op je handicap? Of om wat je bereikt hebt ondanks je handicap?
Het debat is op internet losgebarsten, dat heeft dit initiatief al teweeg gebracht. Welke visie je ook hebt, ik geloof nog steeds in zichtbaarheid, want anders verdwijnen we achter de coulissen. In Nederland hebben we het vaak gehad over de gehandicapten beweging, maar eigenlijk hebben we die nooit gehad! De verzorgingsstaat zorgde er voor dat we net voldoende te makken hadden, om niet ontevreden te zijn. Nu de verzorgingsstaat wordt opgeofferd in ruil voor de participatie samenleving wordt het tijd om Het VN verdrag gelijke rechten voor mensen met een chronische ziekte of handicap, te ratificeren. Maar daar wacht dit Kabinet nog even mee, tot alle bezuinigingen zijn doorgevoerd. Ik verwacht dat ze net zo lang wachten dan het Kabinet Balkenende destijds en dan is ook dit Kabinet Rutte al lang gevallen. De eerste Disability Pride was in Chicago, in 2004. Sindsdien worden in steeds meer landen Disability Prides gehouden, van Noorwegen tot Zuid-Korea. Het is hoog tijd voor een Nederlandse Disability Pride. http://www.disabilitypride.nl/

foto non en bisschop

Bisschop Johannes de dertiende

Huwelijk?

Er wordt zelfs gefluisterd dat er ook een huwelijk wordt voltrokken door Bisschop Johannes de Dertiende, wie zijn de gelukkige?

Fem, zelf rolstoelgebruikster, weet waar ze het over heeft en heeft het lef om haar nek uit te steken. Ik hoop dat velen haar voorbeeld zullen volgen en jullie allemaal te zien in Arnhem op zondag 6 oktober om 13.30 uur op het Jansplein in Arnhem. Dit ligt op ongeveer 500 meter van het station. Vanaf daar vertrekken we om 14:00 naar het Kerkplein. Tijdens deze optocht is er uiteraard alle ruimte voor spandoeken, theater, muziek en vlaggen. Samen met onze (nog) niet gehandicapte vrienden en vriendinnen.

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.