De geschiedenis van: Rolstoelen in de Vierdaagse 1995. De dag van Elst Deel 3

De dag van Elst

Bij het busje van Werkenrode aangekomen zien we Gabriël (Jerom de Torso), Henk, Guus, Alfred en Leo al zitten.  Het busje is ons gratis ter beschikking gesteld door Werkenrode. Snel rijden we naar het Julianaplein in Nijmegen waar Helma en Jeroen ons staan op te wachten. Ons videobedrijf Chicken Skin stond al klaar om te filmen, net zoals het NOS-journaal. Na een interview voor het Journaal zijn we onze startkaarten gaan afstempelen. De 50 km lopers zijn inmiddels op weg.

Helma en Gabrielle bij de service wagen van Rolstoel Service Nijmegen

Helma en Gabriel  bij de service wagen van Rolstoel Service Nijmegen Toine Kersten op de achtergrond

Helma en ik zouden samen  rijden, als rolstoel marsleider rij ik mee als waarnemer, maar bij de start word ik  aangehouden door Johan Dibbits, VARA Radio. Achter hem staat iemand van KRO Echo. Na beiden te woord te hebben gestaan kan ik eindelijk op weg. Nog maar net over de Waalbrug staat er een fotograaf van De Gelderlander. Onder de brug staat onze eigen videoploeg Chicken Skin. Eindelijk gaan we  echt op weg. Helma en ik rijden in hetzelfde tempo, het gaat prima. De reacties zijn over het algemeen positief. Soms een opmerking van: “Het is toch maar voor één jaar” en  “Jullie horen hier niet”! Omdat ik via de autotelefoon vele telefoontjes heb gekregen van journalisten, ben ik achter opgeraakt. Door alle consternatie rondom onze deelname is er een behoorlijke spanning voelbaar. Vóór mij loopt een wandelaar die erop uit is, dat ik hem tegen de hielen  rij. Steeds achterom kijkend en abrupt stoppend, ik ben blij dat ik hem eindelijk passeren kan.

Blijf vriendelijk!

Er is een groep van wandelaars die van mening is dat rolstoelgebruikers er niet bij horen: “Deze mars is voor “gezonde” mensen en niet voor rolstoelers. Zij moeten maar hun eigen mars organiseren”.  Al onze “lopers” zijn zich hier goed van bewust. De instructie die we “onze lopers” hebben meegegeven is:  “blijf vriendelijk en laat je niet provoceren”!  Gelukkig zijn er onderweg ook veel mensen die het een goede zaak vinden. Doordat ik alleen rij heb ik veel contact met de andere lopers. In Bemmel bij onze eerste verzorgingspost heb ik koffie gedronken en wat ervaringen uitgewisseld. Hier hoor ik dat Jeroen geïnterviewd is door RTL 4, volgens mij is hier de hele Nederlandse pers aanwezig. Halverwege de dijk begint het te regenen. De sfeer in het peloton wandelaars wordt er één van serene rust, al voortstappend achter elkaar op weg naar het volgende dorp. Bij de verzorgingspost van Rolstoel Service Nijmegen laat ik mijn bloedblaren verzorgen.  Door de regen heeft ook de tape losgelaten en het rijden wordt steeds moeilijker. Na nog een kop koffie te hebben gedronken ga ik op weg naar Elst. Na de eerste knip bij de controlepost vervolg ik mijn weg naar het centrum. Ondanks de regen zijn er veel mensen op de been. Na even bijgepraat te hebben met onze toegankelijkheidsmedewerker Marcel en een sanitaire stop ga ik verder. In het centrum word ik zo lang opgehouden door journalisten dat ik besluit om een taxi terug naar Nijmegen te nemen. Daar moest ik om 15.00 uur terug zijn in de Vereniging voor een interview met VARA radio, gelukkig ben ik er precies op tijd. Rond 14.00 komen de eerste wandelaars binnen bij de Vereniging de thuishaven van de K.N.B.L.O tijdens de Vierdaagse.

Uitgevallen?

Een journalist van de Gelderlander komt naar me toe en vraagt of het juist is dat een van onze “lopers” is uitgevallen en geduwd zou zijn. Ik gaf aan dat ik het niet kon bevestigen, noch ontkennen. Gelukkig had  ik van te voren een perskaart  geregeld. Nu kon ik gebruik maken van alle faciliteiten. Ik belde met Roeland Spoorenberg onze coördinator Vierdaagse op het bureau van de WIG. Hij vertelde me dat Rashid al in Elst was uit gevallen i.v.m. een spierontsteking en inmiddels met het busje van Werkenrode terug was gebracht. Dit bericht geef ik meteen door aan de journalist van de Gelderlander.

foto Rashid

Rashid met spierontsteking wordt geduwd (foto Gelderlander)

De rest van onze “lopers” hebben de tocht goed doorstaan. Ook zij zijn inmiddels met een busje terug naar Werkenrode in Groesbeek gereden.
Precies om 16.00 uur begint de persconferentie met mijn geritselde perskaart voor het blad Aanzet.perskaar 1995 vierdaagse

Dubbelrol

Hier begint mijn dubbelrol als woordvoerder en journalist pas echt te werken. Na de persconferentie word ik belaagd door  journalisten en geef verschillende interviews aan o.a. Eindhovens dagblad, de Telegraaf, Omroep Gelderland, NOS Journaal, Radio Groesbeek, Radio Unique en spreek met een aantal journalisten die een afspraak met me willen maken.

Johan Dibbits radio 1 en Paul van Gessel Omroep Gelderland

Johan Dibbits Radio 1 en Paul van Gessel Omroep Gelderland

Meteen na de persborrel ben ik terug gereden naar Werkenrode. Als eerste ga ik naar Rashid, hij vind het vreselijk dat hij is uitgevallen. Hem even opgebeurd en de rest van het team gefeliciteerd met hun eerste goed verlopen dag. Nogmaals wijs ik iedereen er op dat  wat er ook gebeurd ze vriendelijk moeten blijven. Helaas zijn sommige wandelaars er  op uit  om dit experiment te laten mislukken. Hierna eten we gezamenlijk en ik rijd daarna terug naar mijn huis in Wijchen.

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

Een gedachte over “De geschiedenis van: Rolstoelen in de Vierdaagse 1995. De dag van Elst Deel 3

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.