Seks in de Tweede Kamer!

Afgelopen week stond er in het Parool een artikel over Tika , ze is seksueel hulpverlener voor mensen met een handicap. Ze gaf aan dat het soms betaald werd uit het potje van PGB  Persoons Gebonden Budget.

foto handjes op de rug

Handjes op de rug!

VVD reageert!

Meteen reageerde Tweede Kamerlid Bas van ’t Woud van de VVD op het artikel: Seks niet van belastinggeld betalen.! Natuurlijk gaat de VVD vragen stellen over dit misbruik aan Staatssecretaris van Rijn. Hij heeft gelijk, het mag niet betaald worden uit het PGB dat is de afspraak. Nu kunnen Kamerleden niet overal verstand van hebben, maar de groep waar Tika het over heeft kan zelf seksueel niet aan zijn/haar trekken komen. Gewoon omdat er  mensen zijn die  lichamelijk niet in staat is om zich zelf te masturberen en vaak ook geen relatie hebben. In de jaren zeventig , waren wij jongeren van mening dat de verpleging/verzorging mensen hier mee konden helpen. Voor hen die dit niet zelf zonder hulp konden. Seks hoort bij de primaire levensbehoefte! Soms werd het anders opgelost, met een koude washand! Ik blijf het vreemd vinden dat als je zelf niet meer zelfstandig kunt eten, naar bed kunt gaan, of jezelf wassen je hier wel hulp bij krijgt! Dus waarom niet bij seksualiteit? De reden om het uit de zorg te halen is seksueel misbruik en de niet gelijkwaardige relatie tussen hulpverlener en hulpvrager. Hier is zeker wat voor te zeggen! Nu is het inmiddels een strafbare handeling om mensen te helpen met bevrediging. Natuurlijk is het PGB nodig voor echte zorg! Sommige Gemeenten hebben het opgelost door het te bekostigen uit de bijzondere bijstand. Maar als hier antwoorden op komen van de Staatssecretaris ga ik er vanuit dat er een hoorzitting komt. Ik kom met plezier uitleggen met een aantal echte deskundigen wat seksualiteit is en wat het voor mensen kan betekenen. Want de hulpverlening van de  Sar (Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling ) en ook andere  organisaties zijn er niet voor niets en als er onderzoek gedaan wordt  moet dit eindelijk maar eens bespreekbaar gemaakt worden! Kan overigens ook kosten besparen, zoals medicijnen en psychologische hulp.  Het kan toch niet zo zijn dat alleen de rijke mensen met een handicap nog gebruik kunnen maken van de seksuele hulpverlening? We kunnen het natuurlijk ook in het kader van decentralisatie van de WMO  en Participatiewet aan de keukentafel bespreken.

Handjes op de rug!

Aan de Kamerleden geef ik nog even mee , drie maanden de handen op de rug gebonden als experiment. Het is maar de vraag of je alle spanning van dit moment wel aan kunt!

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

3 gedachten over “Seks in de Tweede Kamer!

  1. Helemaal gelijk Jan, maar ook dit voorbeeld bewijst maar weer eens hoe weinig kennis van het leven in al zijn facetten je behoeft te hebben om voor een vooraanstaande politieke partij nota bene in de Tweede Kamer gekozen te kunnen worden!

    1. De vraag is hoeveel gemeenten nog geld over hebben om seksuele dienstverlening aan mensen met een beperking te bekostigen, als ze dat al willen. Lijkt me één van de eerste kostenposten om op te bezuinigen, vanuit hen geredeneerd. Geen kwaad woord over de SAR, Flekszorg etc., maar veel mensen met een beperking kiezen ervoor een beroep te doen op een prostituee. Voor hen is er de site http://www.handicapenprostitutiebezoek.nl Want ook dat gaat niet zo vanzelf.

  2. Beste Jan, wat een mooie reactie op de actie van Bas van ’t Wout. Het stukje over PGB klopte niet in het Paroolartikel, Tika krijgt niet betaald vanuit ‘PGB-potjes’. De hamvraag is volgens mij: is seksuele zorg ‘echte’ zorg? En zou het dus juist wel vanuit een pgb betaald moeten worden? Ik ben de maker van het fotoboek ‘Een stukje liefde’, over Tika, heb haar nu zo’n 3 jaar gevolgd en met klanten gefotografeerd. Zie http://voordekunst.nl/vdk/project/view/1719-een-stukje-liefde

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.