Gastblog Inez van der Ham: Achterban PvdA wil verankering PGB in zorgwet…..Maar wat nu?

Afgelopen zaterdag 13 februari is er op het partijcongres van de PvdA Motie 34 aangenomen dat oproept dat de PGB beter verankerd moet worden in de zorgwet. Met een betoog heb ik duidelijk gemaakt aan een volle congreszaal waarom er vol voor deze oproep moet worden gegaan.

De Congreszaal in Amersfoort

De Congreszaal in Amersfoort

De vervolgvraag is bij deze steun in de rug……Wat nu? En dat is belangrijk want dinsdag is de stemming in de tweede kamer! Er is misschien wat in beweging, maar om echt een verschil te kunnen maken voor PGB houders, moet er nog veel gebeuren.

Laat je horen

Dus vooraf aan alle PGB houders; ik zou zeggen, kom naar deze stemming in de tweede kamer! En laat je stem horen bij Per Saldo en Ieder in, die moeten ook in actie komen!

Mijn betoog was een reactie op het dramatische PGB-debat in de tweede kamer op afgelopen dinsdag 9 februari waar het amendement wat geschreven is door Otwin van Dijk, (PvdA) en Linda Voortman, (Groenlinks) werd besproken.  De bedoeling van dat document was, dat er voor iedereen gelijke regels komen om een PGB te krijgen in de zorgverzekeringswet. Zodat het niet uitmaakt, welke zorgverzekeraar je hebt.

Overleg in de wandelgangen met Otwin van Dijk

Overleg in de wandelgangen met Otwin van Dijk

Helaas heeft de PvdA tweede kamer fractie, de eigen motie vlak voor de vergadering teruggetrokken. http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/10/1589442

Dat heeft heel veel mensen verbaasd en teleurgesteld. Want zonder goede regels, gaan zorgverzekeraars het liefst hun eigen gang. PGB behouden is niet hun doel op zich, zeggen ze aan de Tweede Kamer. Het is bijna onmogelijk geworden om een PGB aan te vragen, blijkt uit de praktijk. http://www.nationalezorggids.nl/gehandicaptenzorg/nieuws/29357-brandbrief-per-saldo-nu-pgb-in-zvw.html

Zorgverzekeraar blijkt PGB helemaal los te laten, die staat niet meer toe dat wijkverpleegkundigen een indicatie stellen. http://www.lextabak.nl/blog/

Goede bescherming nodig!

Daarom moeten er goede regels zijn, om mensen die PGB nodig hebben, te beschermen!

Er kwam wel een nieuw amendement, van de PvdA samen met VVD-er dhr Potters. Maar helaas staat daar: “ mogelijke regels” en moet er misschien wel een Algemene Maatregel van bestuur (AMvB) komen, (een lichter soort wet) maar alleen als uit een onderzoek bij de zorgverzekeraars blijkt, dat dit echt nodig is.

Onderzoek bij de zorgverzekeraars, hoe gaat dat in de praktijk? Het laatste onderzoek wat er gedaan is door de toezichthouder NZa (Nederlandse Zorg Autoriteit), ging over de verkeerde voorlichting die zorgverzekeraars geven aan mensen. Dat is door de zorgverzekeraars voor de rechter gedaagd. Het onderzoek is van tafel, en verbeteringen hebben ze ook niet aangekondigd. https://www.nza.nl/publicaties/nieuws/Uitspraak-CBb-over-NZa-en-zorgverzekeraars/

Mijn betoog

Dus, was mijn betoog in reactie op dat nieuwe amendement, er moeten niet MISSCHIEN regels komen, na een onderzoek, maar ZEKER WETEN. En niet straks, maar NU. Om mensen te beschermen tegen kleine lettertjes in 1001 verzekeringspolissen.

Motie aangenomen!

De motie is op het congres, ondanks een negatief advies van het partijbestuur, met ruime meerderheid aangenomen door de PvdA-leden.

De motie is bedoeld als een steun in de rug. Want er is veel tegenwind vanuit de VVD en de zorgverzekeraars. Dat vonden meer mensen, het is mooi dat de PvdA-leden zich uitgesproken hebben op het congres.

De bal ligt nu bij de VVD.

8-9-12 014 Mark Rutte (2)

Mark: laat de heer Potters het maar eens toelichten

 

Laat meneer Potters van de VVD het volgende maar eens uitleggen: Waarom zijn jullie zo tegen een wet, en zeggen jullie dat niet in het openbaar?

Willen jullie, zoals de zorgverzekeraars, eigenlijk ook geen PGB meer?  Waarom moest Otwin van Dijk zijn oorspronkelijke amendement terugtrekken? Hebben jullie inderdaad gedreigd, of minister Schippers, zoals ook bij artikel 13 gebeurd is?

Maar de bal ligt ook bij de belangenverenigingen voor patiënten: Per Saldo steunde het slechtere voorstel van de VVD. Men vermoedt, omdat er gedreigd is, dat er helemaal geen regels zouden komen, als ze niet akkoord zouden gaan.

Dus voor alle PGB houders; ik zou zeggen, kom naar deze stemming in de tweede kamer! En laat je stem horen bij je belangenvereniging! Er moet meer duidelijkheid komen welke politieke partij nu echt waarvoor is.

Want uiteindelijk gaat het maar om één ding; dat mensen met een chronische ziekte of handicap, zelfstandig kunnen zijn en kunnen meedoen.

Dus minister Schippers en staatssecretaris van Rijn: ga het regelen!

Inez van der Ham, schrijft op persoonlijke titel

@ivanderham

 

 

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

Een gedachte over “Gastblog Inez van der Ham: Achterban PvdA wil verankering PGB in zorgwet…..Maar wat nu?

  1. Per Saldo moet nu de steun die ze aan Otwin van Dijk gaven toen hij met de VVD in zee ging in te trekken en bij de VVD en PvdA aandringen om het PGB in de Zorgverzekeringwet te borgen zoals dat ook bij drie andere wetten is gedaan.

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.