Aparticipatie: Droom komt uit!

Op 14 januari 2015 starten we met onze nieuwe website: Aparticipatie.nl.

Aparticipatie is de beweging van mensen met een handicap om van uit het apartheidsdenken weer onderdeel van de samenleving te zijn. Mensen met een handicap hebben tot eind jaren zeventig, begin tachtig, in internaten in de bossen en duinen van Nederland gewoond. Daarom ben ik heel blij dat een droom van mij eindelijk uitkomt!

Koningin Juliana op bezoek bij de Scouting van de Sint Maartenskliniek

Koningin Juliana op bezoek bij de Scouting van de Sint Maartenskliniek

Historie

Een website waarin de jongeren van toen, die soms meer dan twintig jaar in een internaat woonden, hun eigen verhaal vertellen. Daar droomde ik van. De verhalen en beelden van mensen die ooit in de bossen hebben gewoond, zijn namelijk van groot historisch belang. Zeker nu steeds meer oude instellingen verdwijnen en daarmee heel veel beeld- en fotomateriaal. De mensen die daar geleefd en gewoond hebben, zijn inmiddels ouder. Als zij overlijden, verdwijnen er heel veel waardevolle en bijzondere herinneringen. Deze verhalen willen we op video vastleggen voor de volgende generaties.

Aparticipatie

De vast legging is eveneens belangrijk, omdat de emancipatiestrijd is begonnen in deze instellingen. Met een blik in het verleden en beelden uit de tijd, waarin het gewoon was mensen met een handicap buiten de maatschappij te houden. Zij werden apart geplaatst in instellingen voor blinden en slechtzienden, lichamelijk gehandicapten, doven en slechthorenden en voor verstandelijk gehandicapten.

Opname video Aparticipatie. Jan van Slochteren hij zou maar 18 jaar worden werd hem verteld!

Opname video Aparticipatie. Jan van Slochteren hij zou maar 18 jaar worden werd hem verteld!

Daar, en nergens anders, is de strijd begonnen met de grote wens om vanuit apartheid te participeren in de maatschappij. Aparticipatie! Hoe kijken de oude internaatbewoners nu aan tegen hun eigen participatie?

Zonder historie geen toekomst!

Ieder(in), gehandicaptenschrijvengeschiedenis.nl, Pieter Reintjes (WorkyWords) en Jan Troost (Terug naar de bossen) zijn de uitdaging aangegaan en de eerste opnames zijn gemaakt. We zijn begonnen met oud-bewoners van de Sint Maartenskliniek en zijn nog op zoek naar bewoners van Blindeninstituut Sint Henricus. Beide Nijmeegse internaten zijn inmiddels verdwenen.

Gezocht

We zijn voor de volgende serie steeds op zoek naar oud-bewoners die bereid zijn hun verhaal te vertellen. Ook oud foto-en filmmateriaal of verhalen van medewerkers zijn bijzonder welkom.
Ook bewoners van andere internaten die tussen 1938 en 1981 daarin hebben gewoond, willen we vragen om zich al vast te melden.

Aparticipatie@gmail.com

Jan Troost
* Mijn inspiratie is ingegeven door het indrukwekkende werk van de Shoah Foundation van Steven Spielberg. Hij legde wereldwijd 51.696 getuigenissen op video vast van overlevenden van de holocaust.

8 gedachten over “Aparticipatie: Droom komt uit!

 1. Geweldig initiatief Jan en Pieter, nog net op tijd ook !!! Wat betreft de doven mag ik kontact met Henk Betten aanbevelen. Henk heeft veel materiaal verzameld, speurwerk gedaan en een boek geschreven.Ook Peter van Veen heeft met boek ‘Verhaal halen bij doven ‘ en ‘Thuiskomen in de Gelderhorst’ veel verhalen van doven. De Gelderhorst heeft ook video materiaal waarin de oorspronkelijke internaatbewoners aan het woord zijn.
  Veel succes gewenst! Cor Toonen, Cuijk

 2. Beste Jan,
  Een heel erg leuk stukje over sint Maartenskliniek. En een leuke oude foto van 1962 van de rolstoelen van Philips. Ik zie ook medewerking van naast terug naar de Bossen, gehandicapten maken geschidenis.nl en nog een naam. Zie ik ook Ieder(in) staan. Ieder(in) doet toch niet mee met Terug naar de Bossen en geschiedenis van de Sint Maartenskliniek?

  1. Conny terug naar de bossen werkt samen met Ieder(in) om dit project mede mogelijk te maken en te ondersteunen.

   1. Jan, Met wie van Iederin? Ik ben ook van Iederin. Wil je ook dan dat ik ook over verstandelijk gehandicapten ga vertellen? Wat doet Iederin er in?

 3. Wat een bijzonder goed idee en initiatief. Je kunt het niet laten hè 😉

  Uiteraard doe ik mee. Kan je 17 1/2 jaar ervaringen vertellen over de ‘opvoeding’ die ik bij de nonnen van de St. Maartenskliniek heb mogen genieten. Zeg maar gerust kostschool-dril-verhalen. De Philips rolstoelen werden geschonken. Ik was er bij en zat in een van die veel te grote karren. Ik was 5 jaar.
  Lieve Jan ik wens dat deze droom voor jou, in allerlei opzichten, zo bijzonder wordt dat heel Nederland en daarbuiten er over zullen spreken. De kranten er bol van staan. Ik doe graag mee!

 4. Mooi nieuws Jan! Da’s beter dan achter een bureau te zitten….ik blijf wel waakzaam aan de “andere kant”, om te zorgen dat niemand in het bos verdwijnd, voor zover dat binnen mijn mogelijkheden ligt! 😉

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.