Allemaal verzamelen!!

Word wakker allemaal, de nieuwe Participatiewet van Jetta Klijnsma (PvdA) komt er aan. Dit wordt de nieuwe vorm van basisinkomen. Bijstandsniveau met een kleine fooi. Mensen uit de WSW en Wajongers worden de nieuwe doelgroep voor gemeenten en werkgevers. De baangarantie die werkgevers en werknemers in het voorjaar afspraken om elk jaar duizenden arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, was bedoeld voor deze groep uit onze achterban.

foto jan achter vuilniswagen

Participatiebaan ben vast aan het oefenen (foto Jan van Teeffelen)

De groep waar echter helemaal niet meer over gesproken wordt, zijn mensen met een handicap of chronische ziekte die meer konden verdienen dan 80 procent van het minimumloon en mensen met een handicap die nu in de WW zijn beland. En zij die ooit werk hadden bij MEE, belangenorganisaties, zorginstellingen, sociale werkplaatsen enzovoorts. Sinds Rutte 1 zijn veel mensen vaak na langdurig werken werkloos geworden door bezuinigingen in juist deze sector. Vanwege hun opleiding, kennis en ervaring vallen zij nu buiten de participatiewet. Hoger opgeleide mensen met een handicap tellen blijkbaar niet meer mee.
Ik ben niet de enige die dit nu roept. CG Raad Directeur Gert Rebergen zegt op 18 november in Trouw: “De nieuwe Participatiewet zet tienduizenden arbeidsgehandicapten met een hoge opleiding buitenspel. Zij zullen aan hun lot worden overgelaten”.
Door deze makke tellen hoogopgeleide gehandicapten ook niet mee in de aantallen arbeidsgehandicapten die werkgevers de komende jaren in dienst moeten nemen. In 2014 gaat het om 5000 banen en dat aantal moet groeien tot 125.000 arbeidsplaatsen in 2026. Als dat niet lukt, dreigt staatssecretaris Klijnsma van Sociale zaken met een quotum en een boeteclausule te komen voor werkgevers. Als oud-voorzitter van de CG-Raad, weet ik dat het quotum van 5% in de tijd van de WAGW ook niet werkte. Grote bedrijven betaalden liever de boete dan mensen met een handicap aan te nemen. Natuurlijk zullen de werkgevers bereid zijn om mensen met een handicap in dienst te nemen als ze niet meer dan het minimum hoeven te betalen. McDonald’s heeft vast nog wel papierprikkers nodig om de milieudoelstellingen te halen. TNT post ontslaat vast nog wel wat redelijke betaalde krachten om daarna goedkope Wajongers en WsWers de post te laten bezorgen. Op deze manier krijgt de regering het wel voor elkaar om ook hoger opgeleide mensen met een handicap in de bijstand te helpen. Als we ons niet laten horen.
De participatiewet wordt nog besproken in de Tweede Kamer. Dus, heb je vragen voor de Kamerleden die ze zouden kunnen stellen, wil je je zorg delen, mail dan naar terugnaardebossen@gmail.com

Wij zorgen dat jullie vragen en opmerkingen goed terecht komen.

Jan Troost, Woordvoerder  Terug naar de bossen

Over Jan Troost

Ik ben al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Creativiteit en vernieuwing zijn mijn credo, soms met een kritisch ondertoon, maar altijd met open vizier en gebruik makend van ieders kwaliteiten.

6 gedachten over “Allemaal verzamelen!!

Laat hier je reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.